Säsongen 2014 med Kristianstads DFF!

 
 
Kristianstads DFF började säsongen 2014
på samma sätt som de avslutade den,
med en vinst! 
 
APRIL
Det var Tyresö som stod som första gästande lag på Vilans gröna gräs i april. Det var Tyresö som åkte hem med en 2 - 0 förlust och det var Marija Banusic som placerade bollen i mål efter 50 sekunders spel. Det var Olivia Welin som bättrade på KDFFs målstatistik i andra halvlek och därmed var säsongen 2014 igång.
 
I april väljs Erica Buneck som ny ordförande i KDFF efter Mikael Forsberg.
 
Andra matchen ut för säsongen är en bortamatch mot Göteborg och den matchen vinner Göteborg med 3 - 1. KDFFs mål av Susanne Moberg. 
 
Med Hedvig Lindahl hemma i sjuksängen är det Hanna Persson som vaktar målburen, efter att hon tillbringat natten på en buss tillsammans med F19 - laget, när Piteå kommer på besök. Piteå avgör matchen efter några minuters spel och vinner matchen med 0 - 1. Sif Atladottir passar på att visa upp sina gymnastiska talanger genom att göra en kullerbytta när hon blir knuffad i ryggen. 
 
Att ekonomin är i gungning kommer det tecken på redan i slutet av april, Licensnämden bedömmer att KDFFs handlingsplan inte kommer ge klubben positivt eget kapital i december 2014. 
 
 
MAJ
I maj blir jag aningens upprörd över Tv4 och deras brist på att möta damfotbollspubliken på ett bra sätt http://vindsrummet.blogg.se/2014/may/upp-till-bevis-tv4.html men till det positiva hör att KDFF vinner borta mot AIK med 0 - 2. Mål av Mia Carlsson och Linnea Liljegärd. Katja Jönsson fick göra allsvensk debut i samma match. Gudny Björk Odinsdottir står åter under kontrakt med KDFF efter att ha rehabat sin fjärde korsbandsskada.
 
Så blir det dags för match mellan KDFF och Rosengård och aldrig har väl matcherna varit så jämna mellan de båda lagen som under 2014. I den 89:e minuten slår Johanna Rasmussen in 1 - 1 och det jublas på Vilans IP men Therese Sjögran är snabb och tar tillbaka ledningen. 
 
KDFF tar sig vidare till semifinal i Svenska Cupen genom att besegra AIK med 2 - 4, målskyttar var Johanna Rasmussen, Marija Banusic, Susanne Moberg och Amanda Persson.
 
I omgång 6 är det dags för ett möte mellan Linköping och KDFF. Matchen tv - sänds och slutar 1 - 1 efter mål av Johanna Rasmussen. Maja Norrhamn gör allsvensk debut. 
  
I omgång 7 kommer Umeå ner och KDFF vinner den matchen med 1 - 0, mål av Linnea Liljegärd. 
 
 
 
I maj är analysen av ekonomin hos klubbarna i damallsvenskan färdig - hälften av klubbarna har negativt eget kaptial. 
 
 
Sedan följer semifinalmatch på Vilans IP i Svenska Cupen. KDFF vinner över Örebro med 2 - 0 efter mål av Johanna Rasmussen och Mia Carlsson. Linnea Liljegärd åker på en riktig smäll och kommer att bli borta under en längre tid med en knäskada. Om du vill gotta ner dig ordentligt i matchen mot Örebo så hittar du länkar här: http://vindsrummet.blogg.se/2014/may/lanksidan-kdff-orebro.html
 
 
 
 
 
JUNI
Därefter spelades det bortamatch mot Jitex och den matchen vann KDFF med 0 - 1. Målet görs av Marija Banusic. 
 
Det blir dags för nästa Skånederby - Vittsjö kommer på besök - matchen slutar 0 - 0. Den matchen måste vara den tråkigaste som spelats under 2014. Men Gudny hade en egen hejarklack på plats!
 
 
 
 
Tyresö drar sig ur allsvenskan och KDFF tappar därmed tre poäng eftersom det blev vinst mot Tyresö i första matchen. 
 
Under landslagsuppehållet i juni fortsätter den ekonomiska turbolensen och med en prognos som säger - 1,5 miljoner och en Licensnämnd som säger positivit eget kapital förstår alla att den tuffaste fajten inte är på gräsplanen. 
 
I slutet av juni är det äntligen dags för match igen - Örebro återkommer till Vilans IP och matchen direktsänds och Örebro vinner matchen med 0 - 2. Lisa Karlsson gör sin allsvenska debut. 
 
Matcherna rullar på och när det är dags för omgång 11 är det nykomlingarna Eskilstuna som tar emot KDFF. Matchen slutar 0 - 0 och är en av fyra matcher som KDFF spelar lika under 2014. Positivt nog så är det fler vinster än förluster!
 
Hedvig Lindahl aviserar att hennes tankar om framtiden inte nödvändigtvis innebär KDFF. 
 
 
JULI
När omgång 12 ska spelas så är det KDFF som drar till Vittsjö och de båda lagen nosar på varandra med Vittsjö på nionde plats och KDFF på åttonde plats. Ett mål av Marija Banusic betyder en 0 - 1 vinst till KDFF och tre poäng att ta med hem till Kristianstad. 
 
Innan KDFF spelar final i Svenska Cupen mot Linköping ska de spela den första matchen inför nästa års cup och det är Karlskrona som står för motståndet. KDFF vinner matchen vilket är väntat och målskyttarna kommer här -  Marija Banusic, Olivia Welin (2), Tova Nilsson, Gudny Björk Odinsdottir och Susanne Moberg. Vi får bekanta oss med KDFF-TV och Linnea Liljegärd 
 
 
AUGUSTI
Linköping som vann lottningen tog emot Kristianstad hemma i Linköping när det var dags för final i Svenska Cupen. Det tar Marija Banusic tre minuter att ge KDFF ledningen men Linköping vill inte vara sämre och jämnar ut till 1 - 1 för att sedan stå som vinnare med en 2 - 1 seger när matchen blåses av. Ett silver till Kristianstads DFF och ett tillskott i kassan på 50 000 kr. 
 
I början av augusti visar det sig att Sif Atladottirs ryggproblem gör att hon kommer att vara borta resten av säsongen. Samtidigt börjar det närma sig sista augusti och dagen då KDFF måste ha ett positivt eget kaptial för att klara elitlicensen till nästa år. Några dagar senare är den för KDFFpubliken bekanta Becky Edwards klar för KDFF. Hon tas in som ett lån och kostar inte klubben något extra eftersom Sif Atladottir är sjukskriven. 
 
Becky Edwards gör mål i sista matchen för säsongen som spelas mot Göteborg. 
 
KDFF står inför ett nytt möte med Eskilstuna och lika resultatet hänger i men denna gången blir det 1 - 1 av Olivia Welin. Linnea Liljegärd är tillbaka på plan efter sin skada. 
 
Det är dags för returmatch mot Piteå och KDFF går vinnande ur striden - det blir 2 - 3 med mål av Olivia Welin, nyförvärvet Becky Edwards och Susanne Moberg. Du kan kolla in målen här: https://vine.co/v/MlW9Yri6XYn https://vine.co/v/MlWYzbwAHuZ https://vine.co/v/MlWYlZW6Ldr
 
Den 31 augusti närmar sig och nu meddelar Kristianstads DFF att klubben tack vare enskilda individer, företag och Kristianstad Kommun har löst de ekonomiska problem som gjorde att klubben riskerade sin elitlicens och därmed nedflyttning. 
 
Gudny Björk Odinsdottir gör 1 - 0 målet mot AIK och Damfotbollbolls Thorsten Frennstedt berömmer Mia Carlssons huvudspel.
 
 
SEPTEMBER
Matchen mot Örebro som flyttades på grund av KDFFs spel i finalen i Svenska Cupen spelades och Örebro vann med 1 - 0. 
 
Malmö bjöd på härligt väder när det var dags för Skånederby. Malmö  tog ledningen, Therese Björck briljerade och gjorde 1 - 1 till KDFF. Hedvig Lindahl i mål gjorde typ en miljon räddningar den ena värre än den andra. Det hela var olidligt spännande och olidligt nära 1 poäng när Malmö precis i slutminuten gör mål. Det var en match utan en enda ospännade sekund, en mängd hörnor till Rosengård och en boll som hade en oanad förmåga att träffa stolpar och ribbor. 
 
Pia Sundhage befann sig på Vilans IP när det var dags för KDFF - Linköping. Marija Banusic står för målet och det är 1 - 0 och vinst till KDFF. Säsongen närmar sig slutet och det skulle visa sig att en bra placering inte bara är en bra placering utan också innebär ett tillskott av pengar för en femteplats betyder 200 000 kr. 
 
Jitex som gick in i säsongen med två spelare från tidigare år samt resten av spelarna upplockade från lägre divisionen fick se sig besegrade ännu en gång när det var dags för Jitex att spela i Kristianstad. Slutresultatet blev 3 - 0 efter mål av Johanna Rasmussen, Susanne Moberg och Therese Andersson. Det är här intressant statistik visar sig - som att till och med Malmö släppt in fler mål än KDFF och bara Örebro har släppt in färre mål än KDFF. 
 
 
 
OKTOBER
Efter att Hedvig Lindahl genomgått operation är det Hanna Persson som tar över i målet. Umeå vinner KDFFs sista bortamatch med 1 - 0 och Sif Atladottir avslöjar att hon är gravid. 
 
Så är det dags för match mot Göteborg, en match som anses vara så intressant att den Tv - sänds fast att det inte var tanken och jag kan nog tycka att de fick betalt för det beslutet. Göteborg med Champions Leauge i sikte och med en andra plats i tabellen tar plats på det fortsatt gröna gräset som dessutom fick stort beröm från kommentatorerna när det var cupspel mot Örebro. Manon Melis har vässat siktet och putsat skorna och Hanna Persson hon har vässat reflexerna vilket hon visar genom en mirakulös räddning https://vine.co/u/1097501683392909312
 
Manon Melis står för Göteborgs båda mål medan KDFF visar på bredden och Susanne Moberg, Becky Edwards och en briljerande Therese Björck vars avslutande mål, inte bara i den matchen utan för spel med KDFF skulle det visa sig, gav KDFF femteplatsen det målet gjorde också att Therese Björck nominerades till årets mål inför fotbollsgalan. Matchen fick Alva Nilsson att twittra "Sett till förutsättningar och material tycker jag att Kristianstad har gjort bästa säsongen av samtliga lag." och " Skoja. Men Kristianstad alltså, vilken CL-dödare." 
 
Om Becky Edwards skriver Kvällsposten "Målet med den värvningen var minst plats fem och 200.000 kronor. Hon har skött sig bra. Lyckovärvning."
 
 
Jag tror till och med att det kan vara så att matchen mot Umeå med Erla Arnardottir har fått sig en konkurrent i matchen mot Göteborg.  
 
 
Det är inte utan att säga att KDFF har skött sig bra 2014! Final i Svenska Cupen, en femte plats i allsvenskan, ett antal allsvenska debutanter, ett av topplagen när det kommer till minst antal insläppta mål där bara Rosengård och Örebro släppte in färre och inte att förglömma KDFF - TV och sociala medier där KDFF tagit mer plats än tidigare. 
 
Redan nu vet vi att stora delar av laget kommer att fortsätta spela i KDFF under 2015 så jag hoppas att alla redan nu planerar hur de ska toppa prestationerna från 2014.