Landslagsfotboll

Sverige spelar OS - kval i nästa och näst nästa vecka. 
 
Den 2:e mars möter landslaget Norge, den 5:e mars är det Schweiz som står för motståndet och det hela avslutas den 9:e mars när Sverige möter Holland. 
 
Samtliga matcher sänds av Kanal 5 klockan 19:30.
 
 

Damfotboll?

Det finns en risk att det blir väldigt svart i den damallsvenskatvrutan under 2016. Det är ju bara att inse att 2015 var det perfekta året för den som ville se damallsvensk fotboll trots sändningar som hackade, kommentatorer som inte var insatta och tja låt oss bara säga att det var inte bara guld och gröna skogar med de där sändningarna.
 
Att få den möjligheten till att följa alla matcher igen är inget vi ska förvänta oss framöver om jag förstår EFDs Linda Wijkström rätt. Det pratas nu om flera aktörer vilket låter intressant i sig särskilt för mig som på inget sätt är insatt i den världen. Tänk dig hur lagen till brännboll valdes när man gick i skolan
 
- Vi tar X för hen slår långt.
- Vi tar Y för hen springer snabbt.
- Vi tar T för hen fångar lyror bra.
- Ja, men då kan ni få resten.
- Va? Men vi vill inte ha dem? Vad ska vi med dem till?  
 
Kan ni se det framför er? Topplagen får många sändningar och absolut sändning när de möter varandra medan resten får nöja sig med möjligtvis en match här och där. Kan man förvänta sig att en sändning mellan två lag, låt oss kalla dom bottenlag, får samma kvalitet på sin sändning som två topplag? Eller blir det så att krutet läggs på toppmatcher med fler kameror, fler kommentatorer, bättre grafik, bättre ljud eller vad det nu kan handla om.
 
Kommer det att finnas matcher som dessa aktörer vägrar att sända? 
 
Men tvsädningar är bara en del av mediabevakningen vilket Johan Rydén påpekar i det här blogginlägget: TV-avtal och svajig damfotbollsbevakning  Johan Rydén skriver bland annat om bristen på bloggar som handlar om damfotboll och att det för tillfället bara finns en sida som skriver enbart om damfotboll. Om jag förstår honom rätt så saknar han framförallt det kritiska skrivandet och ifrågasättandet. 
 
Just det här med sidor om damfotboll får mig att tänka på damallsvenskan.se. Det är inte så tydligt vilka som står bakom den sidan men efter lite sökande så tillhör sidan om jag förstått det rätt EFD alltså Elitfotboll Dam som är damallsvenskans intresseorganisation, det är i alla fall en mejladress som ser ut att tillhöra dem. Ovan tidigare nämnda Linda Wijkström är genralsekreterare på EFD. 
 
Jag har länge varit fundersam över om sidan används längre framför allt eftersom en text handlar om Tyresö som inte spelade i damallsvenskan 2015 när texten är daterad. Det står också om LdB FC Malmö och Cristen Prest vilket får en att undra var denna text har dykt upp ifrån och vem som skrivit den. 
 
 
Skärmdump 27/2-16
 
Det finns också Fotbollskanalen.se "den självklara mötespunkten för alla som gillar damfotboll", detta citat kan man välja att läsa med en egen vald dos ironi, en sida som jag inte alls förstår mig på. De har en massa bloggar bland annat en allsvensk dock ingen damallsvensk men jag är inte förvånad mer förvånad är jag över att de inte kan ha lite rediga rubriker så man hittar runt där. 
 
Tillbaka till tv-avtalet så tycker jag att det vore intressant att veta vilka lokala tidningar som har uppmärksammat att det blir en förändring när det kommer till tvsändningarna - detta är ju viktiga saker för klubbarna och tycker jag en intressant nyhet som kanske inte har nått fram riktigt till allmänheten. 
 
I ett försök att googla fram vilka lokala tidningar som skrivit om tvrättigheterna så ramlade jag in på en av fotbollskanalens bloggar och får reda på att vinnande allsvenskt lag kan räkna med 17 miljoner från tv-avtalen. Det är några kronor det.... 
 
Jag tröttnade i alla fall på att googla tvavtal men Sydsvenskan och Eskilstuna-kuriren har tidigare uppmärksammet det icke existerande tv-avtalet och hur detta kan drabba klubbarna ekonomiskt och då vet vi redan innan att damallsvensk fotboll inte är någon kassako. 
 
Så känner du till någon blogg där ute med damallsvenskt innehåll så skriv en kommentar, det kanske inte är så illa som det verkar? 

Svenska Cupen

Kristianstads DFF möte Rosengård i Svenska Cupen på fredagskvällen och Rosengård vann den matchen med 3 - 0. Marta Vieira Da Silva gjorde de tre målen. Första tävlingsmatchen med a-laget för de tre avbytarna. 
 
KDFF ställde upp med följande lag: 
Brett Maron 
Elin Karlsson
Therese Ivarsson
Amanda Edgren < -- > Tilda Persson 75 min 
Alice Nilsson
Ida Rebecca Guehai < -- >Diellza Mustafa 87 min 
Johanna Rasmussen
Jenni Danielsson
Mia Carlsson
Lorca van de Putte < -- > Sofia Hagman 62 min
Sif Atladottir 
 
Övriga avbytare:
Moa Sedin 
Moa Olsson
 
 
Läs mer här: