Mediabevakning och Hedvig Lindahl - länkar

Fotbollsbloggaren Anders Nilsson på Expressen skriver om ointresset för damfotbollen. Han menar att om media inte ens kan intressera sig för damfotbollen när landslagsmålvakten skadas och hindras för spel under en lång tid framöver när ska de då intressera sig?
 
Naiv som jag är så trodde jag att ju högre upp ett lag spelar ju större uppmärksamhet får laget av media, tex att ett lag som spelar i allsvenskan automatiskt får uppmärksamhet eftersom laget spelar så högt upp. Tydligen är det inte så, utan dit publiken går dit kommer media och då blir det automatiskt att media uppmärksammar de sporter som publiken redan uppmärksammar.
 
Detta leder ju i sig till en paradox i sig för hur ska läsarna kunna intressera sig för något de inte vet finns och hur vet dessutom tidningarna vad läsarna vill läsa om? Jag förstår helt att det går att få fram statistik och sidhänvisningar och antal kommentarer från artiklar på nätet men när det kommer till papperstidningen? Papperstidningen är dock fortfarande ett fungerande medium och inte att förringa. "Måste" tidningarna skriva om det som läsarna vill läsa om? Är det upp till läsarna att till viss del censurera tidningarna? Var går gränsen för vad och hur mycket läsarna får påverka? 
 
För mig tycks det också handla om medias egna åsikter och tankar om tex damfotbollen. Om en tidning vill lyfta fram damfotbollen så finns det som jag ser det inget hinder för den tidningen att göra det. Kristianstadsbladet skriver tex mycket om KDFF, det betyder inte att alla läser det som skrivs om KDFF, för några år sedan hade jag bläddrat rakt genom sportdelen utan det minsta intresse för fotboll oavsett om den spelats av damer eller herrar. 
 
Jag tycker att medias intresse kunde vara större men jag tror också på att förmedla ut damfotbollen och öka intresset för fotbollen genom att de redan intresserade drar sitt strå till stacken så att säga. Pratas det fotboll så ökas intresset, pratas det om laget så lägger kanske även den mest ointresserade märke till en rubrik en dag och där har vi en början. 
 
Ett stort plus till Sveriges Radio som använder sig av rubrikerna Herrallsvenskan, Damallsvenskan, Herrlandslaget och Damlandslaget. 
 
 
 printscreen sr.se 2012 - 09 - 30
 
 
I Kristianstadsbladet finns det en intervju med KDFFs målvakt Hedvig Lindahl.  
 
I fredags gjorde  Hedvig Lindahl en intervju med Sveriges Radio, den intervjun kan du höra här http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2835&grupp=7237&artikel=5288134
 
 
Hedvig Lindahl

KDFF - AIK

Resultat: 3-0
Domare:
 Paula Thörn

Publik: 467
Mål KDFF:  11. Susanne Moberg 23. Margret Lara Vidarsdottir 13. Johanna Rasmussen
Mål AIK: ----

Matchens lirare: 33. Hanna Persson (KDFF)  8. Malin Diaz (AIK)
 
 
 
Therese Björck, till höger på bilden, firades med blommor eftersom hon spelade sin 100:e match för KDFF.
 
Det tog KDFF lite mer än 20 minuter att göra det första målet i matchen mot AIK. Det målet stod Susanne Moberg för med en lång boll som seglade över målvakten och in  i mål. Det påminde om det målet som Therese Andersson gjorde mot Örebro. 
 
Under den resterande tiden av första halvlek slog KDFF två hörnor som inte resulterade i några mål och Katrin Omarsdottir  hade en fantastisk målchans när hon sköt ett stenhårt skott i ribban. Av någon anledning verkade ingen spelare intresserad av returen utan alla såg mest ut att stå och titta efter var bollen skulle ta vägen. 
 
Mest underhållande var annars Johanna Rasmussens skoincident med en AIKspelare. På något sätt fastnar spelarnas skor i varandra vilket innebär att båda faller till marken. Men efter lite lirkande är båda på fötter igen. 
 
Andra halvlek blir desto händelserikare, två gula kort delas ut, båda till KDFFspelare. Mia Carlsson föräras det ena och Susanne Moberg det andra. Enligt varningsligan har Susanne Moberg två gula kort och Mia Carlsson ett. AIK ges också en fin chans till att göra mål i samband med att Mia Carlsson får gult kort. Något mål blir det inte utan det är istället KDFF som förvaltar en straff väl. 
 
När Margret Lara Vidarsdottir i andra halvlek får chans att lägga straffen missar hon inte utan bollen sitter säkert i mål. Nu leder KDFF med 2 - 0 vilket känns som lite bättre siffror. 
 
Johanna Rasmussen står för det sista målet och därefter gör KDFF tre byten i ganska snabb takt. Alice Nilsson kommer in och Susanne Moberg går ut, Mia Carlsson går av och Lisa Petersson går in och det sista bytet sker mellan Katrin Omarsdottir och Elena Sadiku. 
 
Det är inte så svårt att förstå att Malin Diaz utsågs till matchens lirare för AIK. Hon är en spelare som man lägger märke till. Hanna Persson blev matchens lirare i KDFF och det tror jag ingen protesterar emot.
 
 
Annars så blev det ju tre mål av tre olika spelare, precis det som jag gillar. Nästa match hemma är mot Tyresö. För information om förköp gå till KDFFs hemsida http://www.kdff.nu 
 
 
Några bilder från matchen
 
 
Hanna Persson - Johanna Rasmussen - Margret Lara Vidarsdottir - Susanne Moberg - Therese Björck

KDFF - AIK

Omgång 18 är här och slutet av säsongen närmar sig med stormsteg.  Det är dags för KDFF att återbekanta sig med stockholmslaget AIK som för närvarande ligger på 11:e plats i tabellen och därmed precis under strecket. Med sex poäng mer och ovanför strecket befinner sig Örebro. AIK är självklart väldigt angeläget  om att ta sig över strecket och att hålla sig kvar i allsvenskan. 
 
Kristianstad å sin sida befinner sig på en femte plats efter förlusten i den viktiga matchen mot Göteborg. KDFF med sina 26 poäng har både Göteborg och Vittsjö över sig i tabellen på 29 poäng vardera. Om laget ska avancera uppåt så är det vinst som gäller framöver. Efter AIK är det Umeå borta, Tyresö hemma, Djurgården hemma och i sista omgången Jitex borta. 
 
 
KDFF och AIK möttes senast i början av maj och då vann KDFF matchen och tog med sig tre poäng. Naturligtvis har turbolensen i KDFF under den gångna veckan inte gått AIK förbi och  kan det mycket väl vara så att AIK ser just denna matchen som en möjlighet att plocka poäng. 
 
AIKs bästa målskytt denna säsongen, Susanne Varli, har lämnat laget för spel i Djurgården.  Även Therese Boström har lämnat laget. Nya spelare i AIK är Lori Chalupny från USA, Daniella Famili från Bele Barkarby samt två spelare från den egna klubben, Jessica Thorin och Hanna Droh. I förra omgången mötte AIK ett av de bästa lagen i årets allsvenska nämligen Tyresö. Tyresö vann med 0 - 4 och gjorde alla mål under andra halvlek. Susanne Nilsson i AIKs mål gjorde flera fina ingripande. 
 
Just målvakter är KDFFs stora problem just nu.  Eftersom Hedvig Lindahl är skadad så står valet mellan Hanna Persson, som går  tillbaka till full träning dagen innan matchen,  och Sandra Wahldén som spelade sin sista match med KDFF under 2010. Att laget använder sig av en ny målvakt känns som något som skulle kunna skapa en viss osäkerhet under matchen. Därmed inte sagt att det skulle bli sämre utan snarare annorlunda mot hur det brukar vara. Efter Kosovare Asllanis försvinnande så finns det också ett utrymme att fylla men då krävs det att någon vågar ta plats och  framför allt att någon gör mål. Under de senaste matcherna känns det som att KDFF är bra på att skaffa sig möjligheter till att göra mål  men har lite svårare för att förvalta dessa möjligheter. Susanne Moberg ska vara frisk för spel igen och det finns också en möjlighet för hemmapubliken att åter få se Margret Lara Vidarsdottir i spel. 
 
 
Nedräkningen har börjat... 
det är tre hemmamatcher kvar... 
 
Visa KDFF ditt stöd och ta med en vän eller två! 
 
 
 
Hanna Persson - Hedvig Lindahl - Margret Lara Vidarsdottir - Sandra Wahldén